Är du intresserad av var dina släktingar och anhöriga ligger begravda så finns det en sida där du kan söka på var och när de är begravda och på många personer finns det även bilder på gravsten och karta på var graven finns på kyrkogården.
Problem med att läsa hemsidan?
Ladda ner Google Chrome som fungerar utmärkt.
Den finns att ladda ner gratis på nätet.
Länkar till olika sidor med foto
Porträttfynd
Svenskt Porträttarkiv
Platser - Riksantikvarieämbetet
Kringla - Söktjänst för museisamlingar
Porträttfotos historia, SHF 2/2014
Oäkta barn i Skåne
Databasen innehåller nu fler än 102 300 barn. Av Skånes 416 församlingar är 199 klara och ytterligare 80 mär påbörjade. I projektet arbetar man även med Hishults församling som Skåne delar med Halland. Vidare är 80 procent av domböckerna för Villands härad genomgångna.
Här kan du läsa mer om aktuell status för projektet.
Syftet med projektet är att kartlägga alla oäkta barn i Skåne för att hitta så många okända föräldrar som möjligt. Det görs till hjälp och nytta för Skånes Släktforskarförbunds medlemsföreningar och alla som släktforskar i Skåne. Om man inte hittar några ledtrådar i dopböcker eller husförhörslängder får man i stället söka vidare i domböcker eller andra handlingar. Ett tidvis mödosamt men också spännande detektivarbete!
Vi söker fler frivilliga till projektet – läs mer här.
Ny vägledning för fotografiskt material
För den som har frågor kring hantering av fotografiskt material finns nu en vägledning från Riksarkivet, som omfattar både analogt och digitalt material. Den är avsedd som ett hjälpmedel för identifiering och grundläggande bevarande av fotografier.
För mer info KLICKA HÄR
Se vilka som ägde och bodde på amerikanska gårdar under 1800- och början av av 1900-talet. Gårdsägarna finns namngivna direkt på kartan.
Folkräkningen för Kanada år 1921 finns nu gratis tillgänglig på webbplatsen Library and Archives Canada. Det samlades in information om nära 9 miljoner personer.
Släktforska i Norge med hjälp av den uppdaterade webbplatsen.
DNA i släktforskningen
Intresset för DNA-forskning blir allt större och nu har även Sveriges Släktforskarförbund en sida om DNA.
På denna sida, DNA-Rötter kan du hitta information om hur du gör ett DNA test och vad det olika testen kan visa, och mycket mer.
Wiki-Rötter
Dela med dig av din kunskap på Wiki-Rötter!
Visste du att "krämare" betyder köpman och att "fläcktyfus" orsakas av en bakterie som överförs av klädlöss? Dela med dig av ditt vetande i smått och stort och bidra till att göra Wiki-Rötter till det viktigaste uppslagsverket för såväl nybörjare som veteraner!
Gör så här: Gå in på wiki.genealogi.se. Under rubriken "Skriv artiklar" (på förstasidan) finns en introduktion till hur man lämnar sitt bidrag. Du kan också komplettera och kanske korrigera artiklar som redan finns.
Genom att bidra medverkar du till att göra Wiki-Rötter till en verkligt användbar encyklopedi för alla släktforskare!
Nytt register som förenklar Stockholmsforskning
Nu har det blivit enklare för dig som släktforskar i Stockholms stad! Nu finns nämligen rotemansregistret tillgängligt hos ArkivDigital. Rotemansregistret består av drygt 6,3 miljoner poster gällande personer som bodde i Stockholms stad under åren 1878 – 1926.
Tidigare har det varit knepigt att släktforska i Stockholm eftersom det saknas församlingsböcker och inte heller finns några husförhörslängder från 1878 och framåt. Detta har gjort det svårt att hitta och följa sina förfäder och släktingar. Nu när rotemansregistret finns sökbart hos ArkivDigital kan du komplettera din släktforskning med de uppgifter du tidigare inte kunnat hitta.
Hjälp med att hitta släktingar
Om du har svårt att hitta dina anor eller vill kolla att du har hittat rätt personer så gå in på Rötter/ Anbytarforum.och gör en efterlysning.
Gå in på DDSS
DDSS uppdateras hela tiden så gå för att söka dina anor i södra Sverige.
Gamla bilder
från
Hässleholm
Är du intresserad av gamla bilder från Hässleholm
Då kan du bläddra bland många gamla bilder, blir du sedan medlem i klubben kan du även kommentera bilderna.
Historiska kartor
Lantmäteriet har ett stort urval av historiska kartor, åtkomliga digitalt via sin hemsida:
www.lantmateriet.se/sv/Kartor-och- geografisk-information/Historiska- kartor Klicka där på: Till Historiska kartor. Välj: Avancerad sökning. De intressantaste för oss släktforskare är Lantmäterimyndigheternas arkiv och Lantmäteristyrelsens arkiv.
Vid laga skifte upprättade lantmätarna tre exemplar av alla handlingar. Ett exemplar gick till det regionala lantmäteriet: nu i Lantmäterimyndigheternas arkiv. En enklare variant skickades till "kungen", nu i Lantmäteristyrelsens arkiv. Ett exemplar lämnades till byn där förrättningen skedde. I många fall är de bevarade av arvingar fram till nutid!
1 Välj: Arkiv. 2 Välj: Län. 3 Välj: Kommun.
4 Välj: Traktnamn (byanamn). 5 Välj: Årtal: från - till. 6 Klicka på: Sök. Det bör då komma upp ett urval av olika kartor. Välj
de som Du finner intressanta!
Om du tycker att text och bilder är små så håll nere knappen Ctrl och tryck sedan på + tecknet
Göinge Släkt- och Hembygdsforskarförening
Adress: Åke Boström
Finja 9078
281 93 Finja
070-682 13 28
E-post: ake-mona@telia.com